Συχνές Ερωτήσεις

1.   Τι είναι η Ψυχοδυναμική Ψυχοθεραπεία; 

Στην ψυχοθεραπεία υπάρχουν διαφόρων ειδών προσεγγίσεις και κάθε ψυχολόγος εφαρμόζει την προσέγγιση στην οποία έχει εκπαιδευτεί. Η Ψυχοδυναμική προσέγγιση έχει τα εξής βασικά χαρακτηριστικά: αναλύει και συνδέει τα βιώματα της παιδικής μας ηλικίας με το παρόν μας, αναλύει τις σχέσεις με τα σημαντικά άτομα του περιβάλλοντος μας και εντοπίζει ομοιότητες και διαφορές των παρελθοντικών με των τωρινών σημαντικών μας σχέσεων. 

Ακόμη, δίνει έμφαση σε ασυνείδητες διαδικασίες που δεν γνωρίζουμε και σταδιακά ανακαλύπτουμε και τέλος, εστιάζει στην ποιότητα της σχέσης που αναπτύσσεται μεταξύ ψυχολόγου - θεραπευόμενου ατόμου. Μέσα από την θεραπεία τα άτομα έρχονται σε συνειδητοποίηση σχετικά με τα δυνατά και αδύναμα σημεία τους και αντιλαμβάνονται γιατί συνάπτουν δυσλειτουργικές σχέσεις και πώς τωρινά ψυχολογικά ζητήματα έχουν τη ρίζα τους στο παρελθόν. 

Σκοπός αυτής της προσέγγισης είναι η/ο θεραπευόμενος/η να καταφέρει να νιώσει ασφάλεια μέσα στη θεραπευτική σχέση και με την βοήθεια της/του ψυχολόγου να κατανοήσει την/τον εαυτή/ό της/του. Σε αυτή την προσέγγιση η ανακούφιση έρχεται σταδιακά, καθώς το άτομο ανακαλύπτει όλο και περισσότερα πράγματα για την/τον εαυτή/ό της/του, καθώς συνδέει όλο και περισσότερο το νήμα μεταξύ του παρόντος και του παρελθόντος: με αυτό τον τρόπο δίνει νέο νόημα σε πιθανές τραυματικές καταστάσεις ή σχέσεις του παρελθόντος και βελτιώνει, εφόσον το επιθυμεί πρώτα απ' όλα το ίδιο το άτομο, την ποιότητα της ζωής του.


2.   Πώς θα ξέρω ότι η Ψυχοδυναμική Ψυχοθεραπεία ταιριάζει σε εμένα;

Η Ψυχοδυναμική Ψυχοθεραπεία είναι μια διεθνώς αναγνωρισμένη θεραπευτική προσέγγιση, η οποία έχει διαπιστωθεί ότι βοηθάει σε σύνθετα ψυχολογικά προβλήματα  και προσφέρει αλλαγές που διαρκούν στο χρόνο. Από εκεί κι έπειτα, το ίδιο το άτομο πρέπει να αναλογιστεί εάν θέλει να μπει σε μια διαδικασία αναζήτησης της προέλευσης των τραυμάτων του και εάν επιθυμεί να εστιάσει σε μεγάλο βαθμό στο παρελθόν του, πάντα με γνώμονα το παρόν. 

Κατά την ψυχοδυναμική ψυχοθεραπεία η/ο ψυχολόγος συνήθως θα ανατρέχει στο παρελθόν, στις σημαντικές για το άτομο σχέσεις και στα βιώματα του, για να τα συνδέσει με τις δυσκολίες που φέρνει στο εδώ και τώρα. Αυτό συμβαίνει διότι η Ψυχοδυναμική Ψυχοθεραπεία αντιλαμβάνεται το άτομο στην ολότητα του και ως άτομο που έχει μια ιστορία, ένα παρελθόν που το έχει οδηγήσει στο σήμερα. Έτσι, δεν μπορεί να θεωρήσει το άτομο αποκομμένο από το παρελθόν και να λειτουργήσει μόνο στο σήμερα. 


3.   Πότε χρειάζεται να πάω σε ψυχολόγο;

Είναι σημαντικό να επισκεφτούμε μία/έναν ψυχολόγο όταν είμαστε έτοιμες/οι/α να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα που μας απασχολεί, που μας στενοχωρεί, που μας πονάει και δυσκολεύει την καθημερινότητα μας. Προτείνεται να μην αμελούμε την ψυχική μας υγεία ιδιαίτερα όταν αντιμετωπίζουμε προβλήματα στη διάθεση, στον ύπνο, στη διατροφή, στις διαπροσωπικές φιλικές και επαγγελματικές μας σχέσεις, στη σεξουαλικότητα και όταν δεν αντλούμε ευχαρίστηση από πράγματα που παλαιότερα αντλούσαμε. 

Πολλά άτομα επιθυμούν να ανακουφιστούν άμεσα από αυτό που τα απασχολεί και αναζητούν σχετικά άμεσα ψυχολόγο, ενώ άλλα φοβούνται/διστάζουν/αμελούν να κλείσουν ένα ραντεβού, γιατί επιθυμούν να διαχειριστούν με άλλους τρόπους το πρόβλημά τους. Όπως και να έχει, κρίνεται σημαντικό να αναρωτηθεί κάθε άτομο κατά πόσον επιθυμεί να βελτιώσει την ποιότητα της ζωής του και είναι έτοιμο στην παρούσα φάση να «εργαστεί» ερχόμενο αντιμέτωπο με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει. 


4.   Δεν έχω ξαναπάει σε ψυχολόγο. Τι πρέπει να κάνω; Πως λειτουργεί μια συνεδρία;

Πολλοί άνθρωποι αγχώνονται και φοβούνται όταν πρόκειται να πάνε σε ψυχολόγο. Δεν ξέρουν τι να περιμένουν και δεν ξέρουν τι πρέπει να πουν. Είναι λογικό να συμβαίνει αυτό μιας και έχουμε μάθει στην δυτική κοινωνία να υποτιμούμε ο,τιδήποτε σχετίζεται με την ψυχή και τα συναισθήματα μας. Ξέρουμε πολύ καλά πώς να φερθούμε στην επίσκεψη μας στο γιατρό αν πονάει το χέρι μας: έχουμε εντοπίσει τα συμπτώματα, παίρνουμε τη διάγνωση, παίρνουμε τα φάρμακα και ο πόνος φεύγει. Γρήγορη κι εύκολη διαδικασία. 

Στην ψυχοθεραπεία, όμως, τα πράγματα δεν είναι καθόλου έτσι. Ακριβώς επειδή ο ψυχικός πόνος αποσιωπάται ή υποτιμάται, οι άνθρωποι αναζητούν ψυχοθεραπεία μετά από χρόνιο άγχος, θλίψη, πένθος κ.ο.κ. Έτσι, όταν πηγαίνουν σε ψυχολόγο βρίσκονται αντιμέτωποι/ες με το άγνωστο, εφόσον δεν έχουν μάθει να εμβαθύνουν στα συναισθήματα τους, στα παιδικά τους βιώματα και στις σχέσεις τους.

Η ψυχοθεραπευτική συνεδρία δεν είναι μια διαδικασία συνέντευξης και δεν είναι μια διαδικασία στην οποία «πρέπει» να πείτε κάτι, όπως στο γιατρό. Πρόκειται για μια ώρα την εβδομάδα την οποία διαθέτετε για την φροντίδα της ψυχικής σας υγείας και μπορεί να υπάρχουν συνεδρίες με μεγάλες σιωπές, μέχρι να νιώσετε την ασφάλεια, που έχετε ανάγκη, για να εκφραστείτε. 

Συνήθως, στη συνεδρία φέρνουμε θέματα που μας απασχολούν, μικρότερα ή μεγαλύτερα, αλλά το σημαντικότερο είναι να επιτρέψουμε στον/στην εαυτό/ή μας να αφεθεί στην διαδικασία: στην ψυχοθεραπεία δεν υπάρχει σωστό και λάθος, κακό και καλό συναίσθημα. Η/Ο ψυχολόγος είναι εκεί για να σας ακούσει και να αντέξει τον ψυχικό σας πόνο χωρίς κριτική, πράγμα που ενδέχεται να μην συμβαίνει από τα φιλικά μας άτομα, μιας και διαδραματίζουν διαφορετικό ρόλο στη ζωή μας. 

Από τη στιγμή που νιώσετε εμπιστοσύνη και αφεθείτε, τότε η θεραπεία σας θα πάρει το δρόμο της και η/ο θεραπεύτρια/ής σας θα σας βοηθήσει να ξετυλίξετε το κουβάρι, που κουβαλάτε μέσα σας. 


5.   Πόσο καιρό θα χρειαστεί να κάνω συνεδρίες;

Αυτή η ερώτηση δεν μπορεί να απαντηθεί μιας και η Ψυχοδυναμική Ψυχοθεραπεία συνιστά στο σύνολό της μια μακρόχρονη διαδικασία, εφόσον στοχεύει σε αλλαγές στο άτομο που θα διαρκέσουν και πέραν της θεραπευτικής διαδικασίας. Επιπλέον, λαμβάνει υπόψη της κάθε άτομο ξεχωριστά με βάση τις ανάγκες και τις δυνατότητές του και η απάντηση για το κάθε άτομο είναι μοναδική.


6.   Πόσο διαρκεί μια συνεδρία; 

Οι συνεδρίες διαρκούν 50 λεπτά και η πρώτη συνεδρία που αφορά στη λήψη ιστορικού μπορεί να διαρκέσει και παραπάνω. Οι συνεδρίες γίνονται σε εβδομαδιαία βάση.


7. Υπάρχει το απόρρητο της/του ψυχολόγου; Τι είναι αυτό;

Η θεραπευτική σχέση είναι απολύτως εμπιστευτική και η/ο ψυχολόγος ούτως ή άλλως οφείλει να είναι άτομο με εχεμύθεια και διακριτικότητα. Σε νομικό επίπεδο, η/ο ψυχολόγος δεσμεύεται από το επαγγελματικό απόρρητο και η παραβίαση του συνιστά ποινικό αδίκημα.